Onderhoudsinstructies

Tapijt is warm, comfortabel en sfeervol. Een sterk product waar onbekommerd jarenlang op kan worden geleefd. Het type tapijt, de kleur en dessin zijn belangrijk bij de keuze van het best passende tapijt. Om het gekozen tapijt daarna jarenlang mooi te houden vind je hieronder een aantal algemene tips met betrekking tot onderhoud en reiniging. Specifieke onderhoudsinstructies per product vind je op de desbetreffende collectiepagina.

onderhoud

1. houd vuil buiten de deur

De grootste vijand van alle soorten vloerbedekking, hard en zacht, is nog altijd zand. Een schoonloopmat bij de voor- en achterdeur vangt het ergste vuil en vocht op voordat het kwaad kan.

2. regelmatig onderhoud

Minimaal twee keer per week stofzuigen met een goede, tapijtgeschikte, stofzuiger wordt aangeraden. Zowel stof als grover vuil wordt zo effectief verwijderd. Daarnaast zullen de poolvezels zich weer oprichten zodat het tapijt er in een handomdraai weer prachtig uitziet.

3. periodiek onderhoud

Naast het regelmatig stofzuigen is het aan te raden om het tapijt jaarlijks een extra opknapbeurt te geven. Diverse methodes zijn geschikt om zelf uit te voeren; de woonspecialist kan je informeren over de verschillende mogelijkheden die geschikt zijn voor uw tapijt.

4. groot onderhoud

Voor het behoud van uw tapijt wordt aanbevolen eens in de 2-3 jaar een totaalreiniging te laten uitvoeren door een professioneel reinigingsbedrijf.

reiniging

Wanneer er onverhoopt toch een vlek ontstaat is deze in 90% van de gevallen eenvoudig te verwijderen met water. Voor alle vlekken geldt: wees er snel bij!

een stappenplan voor het direct verwijderen van een vlek:

  1. Werk altijd van buiten naar binnen zodat de vlek niet groter wordt. Bij een vaste stof, begin met het grof verwijderen van de substantie met een lepel; bij een vloeistof, gebruik een handdoek om de vloeistof zo veel mogelijk te absorberen
  2. Pak een (lichte) handdoek en maak deze nat met water
  3. Wring de handdoek uit en leg deze op de vlek (let op: niet wrijven)
  4. Laat de handdoek het werk doen en haal deze pas weg als deze is opgedroogd
  5. Indien nodig, de bovenstaande stappen een aantal keren herhalen totdat de handdoek niet meer aankleurt

Let op: nooit wrijven, uitsluitend lichtjes deppen. Nooit föhnen, de vlek gewoon aan de lucht laten drogen. Gebruik geen zeephoudende schoonmaakmiddelen, huishoudelijke oplosmiddelen of zout.

Is de vlek hardnekkig of wellicht al ingedroogd, dan zijn er speciale vlekverwijderaars beschikbaar. Vraag advies over een goede vlekverwijderaar bij de woninginrichter. Voor meer advies over vlekken verwijzen wij je graag door naar Dr Schutz.