Over tapijt

Tapijt is de meest veelzijdige vloer. De keuze in dessin, structuur en kleuren is eindeloos! Hoe kies je het beste tapijt wanneer er zo veel mogelijkheden zijn? Onderstaand vind je enige informatie die wellicht kan helpen bij het maken van de juiste keuze voor een tapijt. 

Materiaalkeuze

Getuft tapijt wordt gemaakt van verschillende soorten garens, zowel natuurlijke als synthetische. Het gekozen garen bepaalt in grote mate het uiterlijk, de textuur en prestatie van het tapijt. Daarom benoemen we hier verschillende opties.

wol

  • wol is een natuurlijk materiaal dat zowel duurzaam als herbruikbaar is.
  • wol is sterk en slijtvast en heeft een natuurlijke bescherming tegen vlekken en vervuiling. Wol is ook brandwerend.
  • tapijten van wol hebben een natuurlijke look en voelen zacht en luxueus aan.

wolrijk

  • wolrijke tapijten bestaan uit een mix van wol en een synthetisch garen (vaak 50/50 of 80/20).
  • wolrijke tapijten kennen een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Ze combineren de bestendigheid van polypropyleen met de natuurlijke look en feel van wol.

polyamide

  • polyamide is een synthetisch garen met uitstekende eigenschappen op het gebied van levensduur en onderhoud.
  • polyamide heeft een luxe uitstraling en voelt zacht aan. Polyamide is aanverfbaar en daarmee beschikbaar in een uitgebreid kleurenpalet.
  • polyamide is sterk, vuilt niet aan, plet niet en heeft goede brandeigenschappen, waarmee polyamide tapijten een zeer lange levensduur kennen.
  • vergeleken met polyamide 6 is polyamide 6.6 nog zachter en heeft het nog betere eigenschappen op het gebied van levensduur en onderhoud.

Gesneden pool

een gesneden pool wordt gemaakt door het doorsnijden van de lussen zodat een rechtopstaande pool wordt gecreëerd

Frisé

een frisé is een gesneden pool met een levendige uitstraling door het gebruik van gedraaid garen

Lussenpool

een tapijt waar de lussen niet doorgesneden worden, is een lussenpool

De perfecte kleur

Het kiezen van de juiste kleur is niet eenvoudig, want kleur is zeer bepalend in een ruimte. Tapijt is verkrijgbaar in praktisch alle kleuren. Polyamide is verkrijgbaar in een uitgebreid kleurenpalet, waar wollen tapijten vaak enkel beschikbaar zijn in meer natuurlijke tinten. Solution dyed polyester tapijt is verkrijgbaar in een beperkter kleurenpalet. Een aantal tips om te helpen bij het kiezen van de juiste kleur:

Neutraal
Neutrale kleuren zoals beige en grijs zijn over het algemeen goed te combineren met ieder kleurenschema en vormen een tijdloze, neutrale basis voor ieder interieur.

Levendige kleuren
Levendige kleuren zoals rood en blauw zijn sprekend en trekken de aandacht. Deze kleuren worden vooral gebruikt op kantoor of in kinderkamers. Een karpet is een goede optie om kleur aan te brengen zonder dat het te overheersend wordt.

Accent kleur
Is er een accentkleur? Trek de lijn dan door. Is er een kunstwerk in een bepaalde kleur of accentmuur aanwezig in de ruimte? Het is erg mooi als je een tapijt in die kleur kiest. Zo voeg je eenheid en harmonie toe aan de kamer.

Donker of licht
Donkere kleuren laten een ruimte kleiner lijken, waar lichte kleuren op de vloer een ruimte groter en lichter doen ogen.